Sunday, 24 March 2013

khat itu seni.

assalamualaikum,

*fuuh fuhhh*
(sambil menaip sambil tiup tiup sawang kat blog nieyh)

untuk ke 20 kali aku tunduk hormat mintak maaf kat farah izzati
atas ke-tidak-update-an blog sekian lama

sebab
last post dari aku 25 november 2012
*tahun lepas*

pfft~

****

salam hormat.

aku pun x tahu lah ade ke tidak org bace lagi blog ni.
tapi aku andaikan ada lah seorang dua.
terima kaseh :)

kembali atas tujuan asal,
seperti tajuk di atas.

"KHAT ITU SENI"

hari ini aku tergerak hati nak kongsi pasal khat.
sebab apa?

sebab khat ni ramai orang dah lupe.
bile bace Quran, hanye sekadar bace dan tak perasan yang setiap huruf tu di tulis dengan khat.
bile terbace kat mane mane tulisan arab, ramai yang tak perasan, setiap bentuk huruf tuh ditulis menggunakan seni khat.

dan
kalau lihat tulisan khat ni mudah, sila cuba dulu.

aku jamin,
susah.

****

sem lepas aku ambil kelas seni khat
aku pilih kelas ni atas nama minat
dan
atas nama seni

khat yang aku belajar
'KHAT NASAKH'

..
apa yang special sangat?

khat ni boleh ditulis guna pen khat, marker pen, pensel

tapi,
aku belajar guna "handam"
atau orang panggil 'batang resam'
atau orang orang panggil 'batang pokok paku pakis gajah'


ini handam

bila menulis kena ada dakwat,
dakwat apa apa pon boleh

macam ini

khat ni yang susah nye sebab dia ada 
disiplin

setiap huruf kena tulis dengan betul
tak boleh silap

lagi lagi bila tulis ayat Quran
silap satu huruf kita yang berdosa

sekali lagi
yang paling penting
DISIPLIN

ini gambar gambar
semasa dalam proses
pembelajaran aku

sila jamu






aku harap satu hari nanti seni khat ni 
berkembang balek

:)

moga jumpa lagi
dan terima kaseh singgah.


aliyosri

4 comments:

  1. *kagum*

    hebat..no words can describe la untuk entry art ni..actually semua entry art ali.. :D
    belajar lagi. belajar lagi..
    moga semakin kembang seni khat..
    well done,partner..
    *tepuk tangan*

    p/s:my signature jawi okay :D tp xdelah reti buat khat..

    -farahizzati67-

    ReplyDelete
  2. mana lagi susah antara khat kufi atau khat nasakh ?? hohoho. sila jawap.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini jawapan dari budak baru belajar.

      sem lepas saya belajar khat nasakah, dan sem ini saya belajar khat kufi.

      bagi saya, khat nasakh ngan khat kufi dua jenis khat yang totally berbeza, dan masing masing ade susahnye sendiri.

      sebagai contoh, khat nasakah perlu pada disiplin. jari x boleh kekok dan setiap huruf mesti berpandukan "noktah" untuk bagi sama semua tinggi dan lebar.
      dan khat kufi susahnya pada kiraan kotak. panjang dan lebar mesti pada angka ganjil, kena penuhkan kotak agar x nampak kosong dan laen2..

      ustaz saya kata, khat nasakah ni kita lebih pada menulis, dan khat kufi kita lebih pada melukis.

      untuk menjawab petanyaan tu, bagi saya, khat nasakh lagi susah. saya x tahu lah bagi org laen.

      wallahua'lam.

      Delete
    2. laa khat kufi tu rupanya ada skalanya sendiri. hm baru tahu. ingtkan main buat je ikot kotak2..nak besar mana, panjang mana . :D

      thanks aliy ^_^b. nextime bolehlah upah buat khat kufi ni ye. :D

      Delete